Het Nieuwe Borduren: the return of the stitches

Anna Borsboom  woensdag 09 mei 2012

Borduurwerk: beeldschoon, vertederend, verhalend, cute, oubollig, confronterend, wild, vrij, couture, graffity, mode, interieur, jong, oud. Stylink voorziet een prachtige toekomst voor Het Nieuwe Borduren (dat zich uiteraard óók laat inspireren door het oud en ambachtelijk  naaldkunstwerk). The return of the stitches!

LOEKIE SMEETS

Geborduurde muurtegels van balsahout van de Nederlandse ontwerpster en textielkunstenaar Loeke Smeets.

loekie-smeets-balsa-polyester

CLAIRE MOYNIHAN

3-D borduurwerk van Claire Moynihan, die haar geborduurde insecten presenteert al heuze entomologische verzamelingen. Allemaal beesjtes!

Claire Moynihan, geborduurde insecten

BRETT BARA

Als Martha Stewart zelf je vraagt om een projectje voor haar blog te ontwikkelen dan bén je iemand. Brett Bara is iemand. Ze maakte deze fantastische geborduurde eieren en laat op haar weblog zien hoe je dat zelf kunt doen. 

happy-eastern: eieren borduren in fluorkleurenBrett Bara: met neon-kleuren geborduurde paaseieren 

SARAH GREAVE

Sarah Greave is een mixed media kunstenaar die ambachtelijke borduurtechnieken gebruikt om gewone objecten te "vandaliseren" met emotionele, politieke of bedachtzame teksten. Koelkasten, deuren, stoelen, aanrechten en voedsel gebruikt ze als canvas voor geheime gedachten. Website: www.sarahgreavesart.com

Sarah Greaves - stoel gerepareerd met borduurwerk
Sarah Greaves - stoel gerepareerd met borduurwerk

Sarah Greaves - geborduurde deur
Sarah Greaves - geborduurde deur 

Sarah Greaves - geborduurde gootsteen
Sarah Greaves - geborduurde gootsteen


Paola Lenti

Deze handgeborduurde high-tech kleden van Paaola Lenti zijn bedoeld voor en bestand tegen buitengebruik. 

geborduurd outdoor kleed van Paola Lenti

detail geborduurd outdoor kleed, ontwerp Paola Lentibron onbekend

DAGELIJKS BROOD

 
Brood borduren moet heel voorzichtig, weet kunstenares Catherine Mcever. Je kunt het volgens haar ook eindeloos bewaren, maar we nemen aan dat je da wel erg zorgvuldig moet drogen. (Brood geborduurd met flosdraad, zou dat een gat in de markt zijn?)


Wrakhout - aangespoelde kunstwerkjes

De Engelse textielkunstenares Ella Robinson werkt veel met gevonden voorwerpen. Dit drift wood levert prachtige kleine kunstwerkjes op.


De ontdekking van slow - stoelen van Susanne Westphal

Met haar eindexamenproject wil Susanne Westphal ons aanzetten om de tijd te nemen. Hoe meer tijd de gebruiker neemt om haar stoelen "af" te maken, hoe comfortabeler ze zullen zitten en mooier ze zullen zijn om te zien, is het idee. 


IJzerwaren

Uit Litouwen komt Severija die borduurtechnieken gebruikt op ijzerwaren - van huishoudelijke artikelen tot complete auto's. Stoer!

 


GEBORDUURDE ILLUSTRATIES: AUDIO EN "HIDDEN JOY"

De Engelse product designer Peter Crowley is vooral bekend om zijn prachtige geborduurde illustraties. Abstract werk vaak, zoals deze geborduurde visualisatie van "a day in the life", waarbij een horizontale lijn staat voor één minuut audio.

Peter Crowley - a day in the life 
Het werk hieronder is gemaakt in het kader van het liefdadigheidsproject "the Joy of Living". Het verhaal erbij: joy is altijd aanwezig; soms moet je gewoon een beetje beter kijken om het te vinden.

Peter Crowley - joy of living 
Je vindt deze kunstwerkjes ook op het pinboard van stylink dat helemaal aan borduur- en breiwerk is gewijd (en vaker geüpdate wordt dan dit artikel!)


Op je bed

Kan iemand zo'n sprei maken van Amsterdam? Please? Ze zijn helemaal handgemaakt in India, Haptic Lab is verantwoordelijk voor concept en ontwerp.  


Beton borduren

Betoncanvas is een relatief nieuw samengesteld product: canvas dat is geïmpregneerd met beton levert ijzersterk en flexibel materiaal op. Het was voor productontwikkelaar Florian Schmid de inspiratiebron voor een stoere lijn van krukjes en tafels onder de naam stitching concrete

MEER BETON


Geborduurd Vloerkleed

geborduurd vloerkleed van Charlotte Lancelot

Geborduurd vloerkleed van Charlotte Lancelot.


DIY iPhone case

Een instant-hit, dit DIY hoesje voor de iPhone. Hij is er in verschillende kleurtjes en wordt geleverd met patroon en borduurgaren. Op de website connectdesign vind je steeds nieuwe patronen - van seizoenspruts als kerstmannen en paaseieren tot evergreens als hondjes, poesjes en bloemetjes. Sweet! De telefoonhoesjes zijn oa verkrijgbaar in Designwebwinkel.nl.


Not so sweet

Het hóeft niet allemaal zo schattig, toch? Trouwens: ook geeks <3 stitching="" p="">

Heavy metal alfabet, in kruissteek

Nerdy family van het weblog weelittlestitches 

Zelfportret dat de in Utrecht gevestigde Eva Krebbers, fotograaf en psycholoog maakte in het kader van het project Follow the red line dat fotografen met elkaar verbindt.

werk van Eva Krebbers www.evakrebbers.nl


Vrij borduren

Kruissteek, steelsteek, franse knoop - het zal wel, maar een béétje borduurmiep doet aan free stitching. Wie eraan wil beginnen: je naaimachine heeft er een speciaal voetje voor nodig, een zogenaamde open quiltnaaivoet. Je naaimachinehandelaar of kleinvakman weet wat je bedoelt. 


Crafty met qr

Prachtig voorbeeld van geeky-craft, dit met schaapjes geborduurde kussensloop. De QR-code brengt je naar het overbekende slaapliedje van Brahms. Schaapjes en QR-code zijn overigens gemaakt met Franse knopen, een prachtige borduurtechniek die helder wordt uitgelegd in dit filmpje Via justcraftyenough.com

Meer voorbeelden van creatief en crafty met qr


Borduren voor vrijheid

In het Verzetsmuseum Amsterdam is tot 10 juni 2012 de tentoonstelling Elke dag een draadje... te zien. In de tentoonstelling is een prachtige collectie borduurwerken te zien, gemaakt door vrouwen in gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog; in Nederland en in de kampen in Nederlands-Indië .

Vrouwen in gevangenschap deden veel moeite om te kunnen borduren. Lappen werden gemaakt van kapotte lakens en kledingstukken, borduurdraadjes werden bijvoorbeeld uit een gekleurde hoofddoek gepeuterd. 

borduren in gevangenschap

Boekenlegger gemaakt door Aukje Wagemaker, gemaakt in de gevangenis van Scheveningen. De koude douches en primitieve toiletemmer zijn met humor ‘Scheveningen-Bad’ en ‘Intiem hoekje’ genoemd. Bron: Berthi Smit-Sanders

gevangenis lingerie

Borduurwerk van Titia Gorter, gemaakt in gevangenis Oranjehotel, Scheveningen. Foto: Peter Smith, bron: Parool

Haute Couture

Galliano voor Dior

Galliano voor Dior
 
Couture is ondenkbaar zonder borduurwerk - of broderie. Hét adres voor de grote merken was en is het in Parijs gevestigde atelier Lesage, dat werkte voor onder meer Karl Lagerfeld, Christian Dior (zie de foto's hierboven), Madeleine Vionnet, Yves Saint Laurent and Elsa Schiaparell. In 2002, na het overlijden van oprichter Francois Lesage kocht Chanel het atelier. Je kunt er nog steeds lessen volgen. Dat wil zeggen: als je wordt toegelaten, want de eisen zijn niet mals.  website Lesage 

Dat ook borduurwerk voor couture niet suikerzoet hoeft te zijn bewijst de loveshot hieronder, "blood wound" t-shirts voor Dior Homme door, jawel, alweer Lesage. Zo wordt een t-shirt een instant must have


Borduren: DIY of laat het doen

Geborduurde stofknopen van Bonthuishouden, ook voor cursussen

Borduren - en dan vooral de "vrije" variant - is ook door DIY'ers (her)ontdekt. In Nederland zijn her en der groepjes (vooral dames) aan het borduren geslagen. Bonthuishouden is een van de aanbieders van cursussen. Krijg je pukkels van het idee om zelf aan de slag te gaan? Dan láát je het toch doen? De dames van Bonthuishouden doen het graag - van gastendoekjes tot tafelkleed. Voor gepersonaliseerde kraamcadeautjes en ander kinderspul kun je onder meer terecht bij Bonnemee.

 

Een aparte vermelding hier voor Larie, een jong merk met een collectie van geborduurde producten van eigen ontwerp en - met de hand en de machine - geproduceerd in eigen beheer.  Stylink is fan! Website: larie.net

ontwerpen van Larie!


CMYK: print in kruissteek

CMYK door Evelin Kasikov 

Het kleurensysteem CMYK  - Cyaan (roze), Magenta (blauw), Yellow (geel) en Key (zwart) - is gebaseerd op vier kleuren die worden gebruikt voor traditioneel offset drukwerk. CMYK borduurwerk is een handgemaakt "druk"proces dat Evelin Kasikov ontwikkelde tijdens haar studie op Central St Martins in 2008. Het project leidde tot een hausse aan commissioned werk; zo borduurde ze voor de New York Times, Men's Health, de Guardian en Wired, maakte ze een DIY-set als relatiegeschenk, posters, kaarten, boeken en wat-al-niet meer. Het blijft hoe dan ook fascinerend. Hieronder een paar voorbeelden, als je net zo getriggerd bent als schrijfster dezes kun je rustig een uur rondklikken op haar eigen website evelinkasikov.com

 


Grote stappen

Geen zin in gepriegel? Meer van het grote gebaar? Dan is dit een leuke oplossing: kruissteken verf je gewoon direct op de muur. Dat kan je direct doen, uit de hand, of je gebruikt er een sjabloon voor, onder andere verkrijgaar bij byPetra. De uil hieronder komt uit het boek Eline's Winterhuis van Eline Pellinkhof. Haar blog: http://elinepellinkhof.blogspot.com

kruissteek met muurverf


Radical stitching / wildborduren

Na het overweldigende succes van wildbreien is nu ook de wildborduurder opgestaan. Althans, op de Utrechtse Zeedijk, waar Cultural Omnivore dit kunstwerk spotte in september 2011.  De tekst - we live not according to reason, but according to fashion, een quote van Seneca - is geborduurd in een serif-lettertype, wat het tot een behoorlijk complexe onderneming maakt. 

Vrolijk stemmend filmje van Miss Cross Stitch, die een al even inspirerend blog heeft:

street embroidery

Op de Flickr-pagina van Bear in Mind kwamen we de volgende foto tegen:

 

Meer over radical stichting vind je op radicalcrossstitch.comBoekomslagen

Twee maanden werkte ontwerpster Jillian Tamaki aan drie boekomslagen voor Penguin threads serie. 


borduren met een grote k

Models, werk van Itie Langeland

How the world slowly started to turn pink

How the world slowly started to get pink - werk van Desiree Hammen.

Mijn hemel, werk van Ans Bakker

Inge Jacobson borduurt kranten, foto's, tijdschriftcovers en nog veel meer.

Machinaal geborduurd werk uit 2011 van Marjolein Starreveld.

 


Animatiefilm van Spike Jonze

Mourir Auprès de Toi is een humoristische en melancholische film over liefde, levenslust en literatuur. En over de dood.

Spike Jonze: Mourir Auprès de Toi on Nowness.com.


Zelf aan de slag? Inspiratie nodig? Er is heel veel online te vinden, niet alleen patronen maar ook instructiefilmpjes. Happy stitching! 


Meer inspiratie nodig? Breien!